Atunci cand folosesti promovarea pe Facebook, poti viza o audienta precisa pentru anuntul tau de la o audienta de pana la 500 de milioane de membrii.

Anunturile de pe Facebook iti permit sa incepi si sa opresti campanii de anunturi din programul tau. Fa-le cat mai personalizate, adauga o imagine care sa reprezinte anuntul tau.

Pentru a crea un anunt de succes pe paginile Facebook, trebuie sa fi constient de termenii tai, cunoaste-ti resursele si cunoaste-ti capabilitatea de avansare.

promovarea pe facebook

Cuvinte de stiut pentru a crea reclame pe Facebook

Publicitatea pe Facebook, are propriul limbaj si set de termeni, din care, cu unele, probabil esti deja familiar, dar s-ar putea sa aiba totusi un inteles diferit. Aici sunt cele mai comune si cele mai utile, cuvinte folosite in publicitatea de pe Facebook.

 • Actiuni

Numarul de utilizatori care interactioneaza cu pagina ta de Facebook (apasand butonul ‘Like’) sau cu evenimentul creat de tine (raspunzand cu ‘Yes’ invitatiei tale) accesand acea actiune prin intermediul anuntului creat de tine. Actiunile nu includ clicurile pe titlul anuntului sau pe mesajul publicitar.

 • Un CPC mediu (cost per click)

Suma medie de bani pe care o cheltui de fiecare data cand cineva apasa un click pe anuntul tau de pe Facebook. Aceasta se calculeaza prin impartirea numarului total de clickuri la suma totala cheltuita pe acel anunt pana in acel moment.

 • Un CPM mediu (cost per thousand)

Suma medie de bani cheltuiti pentru fiecare 1000 de afisari ale anuntului tau de pe Facebook. Aceasta se calculeaza prin impartirea multiplului total ale miilor de afisari cu suma totala cheltuita pe acel anunt pana in acel moment.

 • Apel la actiune

O oferta sau o actiune specifica din cadrul unui anunt sau o pagina Web conceputa astfel incat utilizatorul sa raspunda pozitiv la acea actiune

 • Campanie

Un grup de anunturi pe care il creezi utilizand contul tau de Facebook Ads. Atunci cand sunt mai multe anunturi intr-o singura campanie, acele anunturi au acelasi buget zilnic si acelasi program, dar pot retine sume separate de licitare si de filtre de directionare. Campaniile iti permit sa grupezi anunturile tale pe baza criteriilor impuse de tine.

 • Conversia

Un stat in care utilizatorul accepta apelul la actiune din cadrul anuntului, indiferent daca acesta a apasat butonul de ‘Like’, a cumparat un produs, s-a alaturat unei liste de e-mailuri, sau a descarcat o oferta demonstrativa.

 • CPC

Un model de plata al unui anunt de pe Facebook in care cel care publica reclama, este taxat numai pentru fiecare click dat pe acea reclama de catre un utilizator. Fiecare anunt in parte, poate avea propriul sau CPC, in functie de mesajul publicitar si de obiective.

 • CPM

Un model de plata al unui anunt de pe Facebook in care cel care publica reclama, este taxat numai pentru fiecare data cand anuntul sau primeste 1000 de afisari pe Facebook. Fiecare anunt poate avea propriul sau CPM, in functie de mesajul publicitar si de obiective. Litera M se refera la numarul roman care reprezinta o mie.

 • CTR (click-through rate)

O ratie importanta calculata pe numarul total de clickuri pe care le-a primit un anunt, impartita la numarul de afisari al acelui anunt. Pentru Facebook sunt mai importante anunturile care detin un CTR mai ridicat.

 • Impresia

Afisarea unui anunt pe oricare din paginile Facebook-ului.

 • Pagina destinatara

Pagina pe care utilizatorul o vede dupa ce a apasat un click pe anuntul tau. Aceasta ar putea fi o pagina de afaceri de pe Facebook sau propriul tau website. Pagina ar trebui sa aiba un design care sa se potriveasca cu oferta si cu aspectul anuntului.

 • Aprecieri si obiective de interes

Directionarea in functie de filtre care iti permit sa restrictionezi oricare din publicul-tinta a anuntului tau bazat pe informatiile adaugate de fiecare utilizator, in pagina lui de profil sau pe o pagina specifica, grupuri, sau cu un continut legat la pagina de profil a utilizatorului. Aceste filtre nu se vor aplica pentru utilizatorii care vor cauta dupa acei termeni.

 • Resurse importante pentru a-ti face reclama pe Facebook

Atunci cand creezi o campanie pe Facebook Ads, este important sa cunosti gama de posibilitati si de reguli. Campania ta de publicitate pe Facebook va fi mai usor de construit daca te vei rezuma la resursele de mai jos. Am sa iti enumar cateva pagini web utile, in cadrul Facebook, care se concentreaza pe publicitate si marketing.

 • Facebook Ads home page: Creeaza-ti anunturile de pe Facebook.
 • Facebook Ads Manager home page: Conecteaza-te la contul tau si gestioneaza-ti anunturile de pe Facebook.
 • Facebook Ads Help Center: Ofera raspunsuri la intrebari importante dar si la cateva mai putin importante
 • Facebook Advertising Guidelines: Iti va spune ce poti face si ce nu poti face cu anunturile tale de pe Facebook.
 • Facebook Advertising Facebook Page: Citeste studii de caz si ramai conectat cu echipa Facebook Ads.
 • Guide to Facebook Ads: Ofera sfaturi si exemple cu privire la diferitele elemente ale unei campanii pe Facebook. Uita-te la Webinar 101 pentru mai multe informatii.
 • Facebook Marketing Solutions Page: Iti arata cum companiile si brandurile folosesc Facebook pentru a interactiona cu clientii si uitlizatorii lor, in functie de rapoartele primite de la Facebook.
 • Facebook Page Directory: O lista a tuturor paginilor de afaceri din cadrul Facebook, clasificate in functie de numarul de persoane carora le place pagina ta. Poti cauta prin toate paginile (cu functia ‘search box’) sau poti rasfoi directorul in functie de tipul paginii.

 

 • Folosirea filtrelor de directionare in publicitatea de pe Facebook

Asigura-te ca anuntul tau de pe Facebook este afisat pentru publicul pe care ti l-ai propus. Publicitatea pe Facebook ofera o varietate de filtre de directionare pe care le poti utiliza pentru a te asigura ca numai persoanele care corespund criteriilor tale, vor vedea anuntul tau.

 • Mai jos ai filtrele de directionare din Facebook Ads:
 • Genul: Restrictionaza-ti anunturile pentru o audienta masculina, feminina sau la ambele genuri in acelasi timp
 • Varsta: Alege una sau mai multe intervale de varsta prin care lumea sa dea de anunturile tale: 13–17, 18–24, 25–34, 35–44, 45–54, 55–64, si 65–100. Acele persoane care nu si-au trecut varsta pe pagina lor de profil de pe Facebook, nu vor vedea anunturile tale daca vei folosi un filtru de varsta.
 • Ziua de nastere: Afiseaza anuntul tau persoanelor caror isi serbeaza ziua de nastere in acea zi. Probabil le vei face o oferta speciala de ziua lor si vor da click pe anuntul tau.
 • Locatia: Seteaza anumite tari (unde locuiesc utilizatorii) ca eligibile pentru a vizualiza anuntul tau. In anumite tari (cum ar fi Statele Unite ale Americii) poti specifica state si in unele cazuri un oras anume (sau mai multe) unde sa apara, eligibil,  anuntul tau.
 • Aprecieri si interese: Introdu cuvinte cheie care sa reprezinte o potentiala apreciere sau interes al utilizatorului de Facebook (cum ar fi o carte, un film, un show de televiziune, versurile unei melodii sau un hobby) pe care le introduce in profilul lui de pe Facebook. In cazul in care utilizatorul are un cuvant cheie (sau mai multe) care sa se potriveasca cu cuvintele cheie introduse de tine in filtrul de directionare, acel utilizator va fi eligibil sa vada anuntul tau.
 • Interesat in: Vizeaza persoanele care sustin ca sun ‘Interesate de…’ barbati sau femei, sau ii poti alege pe amandoi. Un utilizator Facebook care nu a selectat aceasta in profilul lui, nu este eligibil pentru a vedea anuntul tau, daca folosesti acest filtru.
 • Relatia: Vizeaza un utilizator, bazandu-te pe starea relatiei trecuta in profilul lui. Optiunile sunt: singur, intr-o relatie, logodit sau casatorit. Acest filtru poate fifolositor pentru persoanele care sunt logodite, pentru a le prezenta oferte si produse pentru nunta
 • Limba: Vizeaza utilizatori in functie de limba pe care o vorbesc si pe care si-au trecut-o pe pagina lor de profil de pe Facebook.
 • Educatia: Vizeaza un utilizator in functie de nivelul de educatie pe care l-a setat pe profilul lui. Optiunile includ: In liceu, in facultate, or cu facultatea terminata.
 • Locuri de munca: Vizeaza un utilizator in functie de experienta lui profesionala. Pentru ca utilizatorul sa vada anuntul tau, numele angajatorului trebuie neaparat introdus si de tine in filtrle de directionare.
 • Conexiuni: Vizeaza utilizatorii care sunt deja conectati la o pagina specifica de pe Facebook, eveniment, grup sau aplicatie.
 • Prietenii conexiunii: Vizeaza utilizatorii de Facebook care nu sunt conectati numai la pagina ta de afaceri de pe Facebook ci si pe cei care au un prieten care este conectat la pagina ta de afaceri de pe Facebook. In acest fel, daca vei folosi acest filtru, anuntul va indica care prieten este deja conectat la pagina ta.


Știai că am lansat Sistemul PX? Vezi detalii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contul meu